Venecuela

Food Fight!

Ove nedelje: 1. Warming up police intelligence 2. A hungry man is an angry man 3. Farm land not airports 4. Vintage riot porn: The battle for Narita 5. Bosnia burns 6. Bilbao welcomes the IMF 7. African migrants bum rush fortress Europe 8. Brujeria: La Migra 7. Breaking down the riots in Venezuela

George Ciccariello-Maher objašnjava ko stoji iza protesta u Venecueli

25 godina nakon što su se Venecuelanci/ke prvi put ozbiljnije pobunili protiv neoliberalnih mera i odredili novi kurs južnoameričke politike, nova generacija demonstranata je ponovo na ulicama. Ali, sudeći po Džodžu Čikareljo-Maru, iz lošeg razloga.

Otvoreno pismo anarhiste iz Nostros los pobresa o situaciji u Venecueli, upućeno drugovima iz FEL-a i El Libertaria

Drugovi, saučestvovati u davanju podrške još jednoj populističkoj vladi koja će na kraju ostaviti radničku klasu ciničnom, i razvejanih iluzija u pogledu svih samostalnih aktivnosti, nije li to takođe pružanje materijalne podrške imperijalizmu?

Protesti u Venecueli: Još jedan pokušaj desničarskih grupa koje podržavaju SAD da zbace demokratski izabranu vlast?

Džordž Čikareljo-Mar (George Ciccariello-Maher), autor knjige „Mi smo stvorili Čavesa: Narodna istorija venecuelanske revolucije“ i nastavnik političkih nauka na univerzitetu Dreksler u Filadelfiji, razmatra skorašnju istoriju uloge SAD u Venecueli u opozicije Čavesovoj i Madurovoj vladi.

Razotkriven: Globalno priznati aktivista sarađivao sa obaveštajnom firmom Stratfor

Srđu Popovića iz Srbije mnogi znaju od kraja 1990-ih kao vodećeg arhitetku promene režima u istočnoj Evropi i šire, te kao jednog od suosnivača Otpora, srpske aktivističke grupe finansirane od strane SAD koja je 2000. srušila Slobodana Miloševića. Ekskluzivno istraživanje Occupy.com otkriva da je slabije poznati Otporov izdanak, Popovićev Kanvas (CANVAS, Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategije), takođe održavao bliske veze sa direktorom Goldman Saksa (Goldman Sachs) i privatnom obaveštajnom firmom Stratfor (Strategic Forecasting, Inc.), kao i sa vladom SAD. Popovićeva žena je godinu dana takođe bila zaposlena u Stratforu.

ATG Radio | Venecuela pod Čavezom

Predsednik Venecuele Ugo Čavez je preminuo prošlog utorka. Koliko su bili radikalni principi koje je artikulisao i programi koje je zajedno sa svojim saradnicima uveo? I kakav je uticaj bolivarske revolucije na terenu? Michael McCaughan, Christina Schiavoni, i Michael Lebowitz opisuju i interpretiraju ono što su posmatrali i saznali.

Venecuela: ubistvo Sabina Romera

Zvanična izjava kolektiva El Libertario nakon ubistva Sabina Romera, aktiviste za prava Jukpa urođenika, u Zuliji, Venecuela, 3. marta 2013.